Nova pravila školske ishrane – Zdrav obrok za zdravu budućnost

Pravilna ishrana temelj je zdravog razvoja djece. S ciljem unapređenja prehrambenih navika i zdravstvenog stanja školaraca, Kanton Sarajevo je 2023. godine pokrenuo ambiciozan Projekt “Nova školska užina”. Uloženo je više od 2 miliona KM za adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje školskih kuhinja u 54 osnovne škole, a uvođenje modernih standarda uključuje formiranje i edukaciju školskih HACCP timova, reviziju jelovnika i edukaciju nastavnika, roditelja i učenika o zdravoj ishrani.

EU standardi

„Mi smo u potpunosti opredijeljeni da za naše učenike pravimo najbolje standarde, onakve standarde kakvi postoje i u EU,” istaknula je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović. Dodala je kako je cilj Projekta osigurati zdrav i higijenski ispravan obrok, za svakog učenika u Kantonu Sarajevo, barem jednom dnevno.

Daljnji korak u reformi prehrane u školama bio je donošenje Pravilnika o ishrani učenika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Prema tom pravilniku, škole su obavezne upoznati učenike i roditelje s organizacijom školske ishrane te smjernicama za zdravu prehranu.

– Radna grupa je imala zadatak da multidisciplinarnim pristupom unaprijedi Pravilnik, uz fokus na promociju uravnotežene i raznovrsne ishrane u školama – kazala je Lejla Beridan, predstavnica Vijeća roditelja KS. Naglasila je važnost smanjenja konzumacije visokoprocesirane hrane i osvještavanja o dugoročnim posljedicama nezdrave ishrane.

Važno je istaknuti da su u izradi Pravilnika o ishrani učestvovali stručni timovi i eksperti iz različitih oblasti, uključujući HACCP eksperta, predstavnika UNICEF-a iz Odjela zdravstva, ranog rasta, razvoja i ishrane, predstavnika Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, predstavnika Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije te inspekcije za hranu, eksperta za javne nabavke, profesoricu nutricionistkinju sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavnika Vijeća roditelja i škola iz Kantona Sarajevo, kao i profesoricu sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Primjena u školama

Pilot projekti, poput onog u Prvoj osnovnoj školi Ilidža, pokazatelji su uspjeha te inicijative. Direktorica škole Adisa Šuvalija ističe zadovoljstvo učešćem: „Prostor za školsku kuhinju će biti opremljen po svjetskim standardima. Ovo smatramo jednim od najboljih projekata za našu djecu.”

Učenici pozitivno dočekuju promjene. Mahir Derviš, učenik 9. razreda, naglašava kako će novi standardi značajno unaprijediti njihov život: “Zdrava hrana pomoći će nam da budemo zdraviji i aktivniji. Moji roditelji podržavaju taj projekt, a prijatelji i ja s nestrpljenjem očekujemo nove školske restorane.”

Za školsku 2024/2025. godinu planirana je adaptacija i opremanje 15 školskih kantina te uspostava školskih restorana u deset osnovnih škola. Cilj je povećati broj toplih obroka za učenike i dodatno podići standarde školske ishrane.

– Kroz Pravilnik smo markirali kritične tačke u kvalitetu obroka i ambijentu. Obroci nisu samo hrana, već prilika za druženje i prevenciju budućih zdravstvenih problema,” zaključila je ministrica Hota-Muminović, saopćeno je iz Ministarstva.