online slots game malaysia
SarajevoVijesti

ViK odgovorio Kapidžiću: Vi ste arhitekta, niste kompetentni da govorite o kvalitetu vode

Iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” odgovorili su na tvrdnje zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Faruka Kapidžića iznesene na posljednjoj sjednici. Kapidžić je tom prilikom kazao da je prema izvještaju Ministarstva zdravstva o broj slučajeva karcinoma debelog crijeva u Kantonu Sarajevo u periodu od 2010. do 2020. povećan za više od 40% te to povezao s lošim stanjem vodovodne i kanalizacione mreže.

Zastupnik Kapidžić po struci je arhitekta a tvrdnje i zaključci se odnose na oblasti kvaliteta vode i zdravstva te smatramo da nije kompetentan da iznosi tvrdnje o tome i da na taj način dezavuiše i uznemirava javnost“, odgovorili su u saopćenju VIK-a.

Kako su naveli, pitanje uzroka pojave karcinoma je veoma kompleksno i zavisi od velikog broja faktora, a interpretaciju studija iz te oblasti treba prepustiti kompetentnim i stručnim osobama te dodali da se kontrola zdravstvene ispravnost vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja vrši svaki dan.  

“Sve izvršene analize potvrđuju da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja zdravstveno ispravna, odnosno u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, te da ne sadrži bakterije fekalnog porijekla. Ispravnost vode se provjerava na izvorištima i na krajnjim tačkama vodovodnog sistema (kod potrošača) uključujući i slučajeve nakon prekida vodosnabdijevanja. Vrlo kratko nakon uspostavljanja vodosnabdijevanja a nakon prekida u vodosnabdijevanju, voda može biti mutna ili obojena žuto-smeđe i to kao posljedica povlačenja vode iz slijepih krakova (instalacija koje nisu u redovnoj upotrebi i u kojima je došlo do korozije). Do te pojave dolazi svugdje u svijetu i opća je preporuka da se nakon svakog prekida u vodosnabdijevanju kratkotrajno isperu unutrašnje instalacije dok na česmu ne dođe bistra vode iz glavnog cjevovoda što se može procijeniti i na osnovu toga što je ta voda primjetno hladnija od vode u unutrašnjim instalacijama”, navode iz VIK-a.

Zaključili su da neargumentovani navodi dovode do obmanjivanja javnosti i unose nemir kod građana te ponovili da je voda iz sistema KJKP “Vodovod i kanalizacija” stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna već duži niz godina.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia