online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

CIKBiH – Pravilno i na zakonit način objavljeni rezultati Općih izbora u BiH 2022. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) demantuje navode Jelene Trivić, kandidatkinje na Općim izborima 2022. godine za nivo predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, zbog činjenice da je plasirana dezinformacija i da može doći do zbunjivanja javnosti u Bosni i Hercegovine, saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da je navedena osoba u svojim javnim istupima dezinformira javnost da Centralna izborna komisija BiH nije objavila Izvještaj o radu Glavnog centra za brojanje i “u vezi s tim iznosi niz neosnovanih tvrdnji koje su već bile predmet sudskog odlučivanja”.

– Podsjećamo da je Centralna izborna komisija BiH 27.10. 2022. godine donijela Dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u BiH 2022. godine kojom su utvrđeni i objavljeni rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, a kojoj je prethodilo usvajanje Izvještaja Glavne kontrole i Izvještaja Glavnog centra za brojanje – navode iz CIKBiH.

Dodaju da je Izvještaj o radu Glavnog centra za brojanje kao i Izvještaj Glavne kontrole izbornih rezultata su objavljeni u maju 2023. godine na internet stranici Centralne izborne komisije BiH na linku –  https://www.izbori.ba/?Lang=3&CategoryId=928&Tag=515

U saopćenju se navodi da objavljeni Izvještaj o radu Glavnog centra za brojanje-Opći izbori 2022 sadrži i dio koji se odnosi na kontrolno brojanje glasačkih listića za nivo 600 (predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske). Dodaje se da je Centralna izborna komisija BiH publikovala Izvještaj o radu Glavnog centra za brojanje iako to nije zakonska obaveza CIK-a BiH.

Na odluku Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora u BiH 2022. godine su uložene žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH. Jelena Trivić u svom javnom istupu iznosi netačne i neosnovane navode koji su bili predmet razmatranja Apelacionog odjela Suda BiH u okviru pomenutih žalbi i žalbe su odbijene kao neosnovane (Odluka Suda BiH broj: S1 3 Iž 044253 22 Iž od 01.11.2022.godine)

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia