online slots game malaysia
Vijesti

U Sjeverinu obilježena 32. godišnjica otmice i ubistva Bošnjaka

U Sjeverinu, na teritoriji opštine Priboj u Srbiji, kod spomen-obilježja na kojem su ispisana imena žrtava, održan je komemorativni skup povodom 32. godišnjice zločina nad 19 stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

Skup na kom su proučeni Ja-sin, a potom s mosta u Lim bačene ruže, organizovali su Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Medžlis islamske zajednice Priboj.

Skupu su prisustvovale delegacije Opštine Priboj, Grada Novog Pazara, Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Islamske zajednice, političkih partija i njihovi narodni poslanici.

Sjetili su se sa tugom okupljeni putnika otetih iz autobusa koji je na današnji dan 1992. godine saobraćao na relaciji Rudo – Priboj, koje su pripadnici VRS-a pod komandom Milana Lukića sproveli prema Višegradu gdje su ih i ubili.

Njihove porodice 32. godinu bezuspešno traže pravdu i do danas nisu pronašli tijela svojih najdražih kako bi ih bar ukopali i mezare sagradili.

“Sve smo kazali za ove 32 godine, ali mi nikada od istine i pravde odustati nećemo. Svim silama ćemo se truditi da se provede zakon ove države, i da se porodice proglase civilnim žrtvama rata. Nas, porodice otetih i ubijenih, najviše boli što naše najmilije nismo pronašli i što im mezarja nisu oivičena. Domaći sudovi su nas odbili, mi smo na svaki način šikanirani. Međunarodni sud nas je odbio pod izgovorom vremenske nenadležnosti suda, tako da ostaje ipak malo nade, jer je u saradnji sa lokalnom samoupravom Priboj zakazan sastanak sa nadležnima iz Ministarstva za boračka i socijalna pitanja u Srbiji. Dok god smo živi borićemo se za pravdu i naša prava”, naveo je za Anadolu Omer Hodžić, sin ubijenog Meda Hodžića iz Sjeverina.

Iz Sjeverina je i danas upućena poruka da članovi porodica žrtava neće ostati sami i da će im se pomoći u borbi da ostvare zakonom garantovana prava. Posebnu brigu o njima vodiće Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), izjavio je predsjednik krovne ustanove Bošnjaka Srbije Adel Slatina.

“Ovo je jedan od najtužnijih događaja i najvećih zločina gde su žrtve naša nedužna braća i sestre koji su bili krivi samo zato jer su nosili bošnjačka imena. Ovaj zločin ući će u mračnu istoriju države u kojoj živimo. Porodice i dalje ne znaju gde su tela njihovih najmilijih, još nisu dobili ono što je država dužna da učini za njih. Nisu ni materijalno obeštećeni, što je obaveza zakonska. Danas smo se okupili da pokažemo jedinstvo i solidarnost. Amanet nam je da pomognemo porodicama žrtava. Oni polako umiru, a da nisu ukopali svoje najdraže, nevino ubijene. Bošnjačko nacionalno vijeće mora početi da se bavi tom problematikom. Na državne institucije apelujemo da konačno počnu da se bave problematikom ovih porodica”, izjavio je predsjednik BNV-a Adel Slatina.

Nakon učenja dove i obraćanja zvaničnika kraj spomen-obilježja u Sjeverinu, u mestu Mioč, nekoliko kilometara dalje, gdje se otmica i desila, u Lim su simbolično bačene ruže.

Na današnji dan prije 32 godine, iz autobusa na liniji Rudo – Priboj zločinci su izveli Mehmeda Šeba, Zafera Hadžića, Meda Hodžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Mithada Softića, Muja Alihodžića, Aliju Mandala, Seada Pecikozu, Mustafu Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada Džihića, Idriza Gibovića, Ramahudina Ćatovića i Mevlidu Koldžić, dok je Sabahudin Ćatović otet ispred kuće u Sjeverinu u noći uoči ovog događaja.

Za zločin u Sjeverinu Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. godine osudio komandanta jedinice „Osvetnici” Milana Lukića i pripadnike te jedinice Olivera Krsmanovića i Dragutina Dragićevića na po 20 godina zatvora, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia