Željko Goreta, književnik bio je gost Špice.
Goreta je dočarao kako je danas izgledao ovaj dan u njegovom domu, kakve su zapravo sve bile aktivnosti i kako se obilježava jedan od najradosnijih blagdana.
“Božić vam je inače blagdan, obiteljski praznik, i onda se on zbog toga što slavi rođenje, rođenje djeteta, novi život zato je i obiteljski praznik i provodi se i slavi se u krugu obitelji. Znači, tko god to može. Naravno, u krugu svoje obitelji. Svi zajedno idemo na negdje na svetu misu na veliku misu. Nakon toga dolazimo doma ručamo, blagujemo uz, naravno, prigodna pića i aperitive. Nakon toga darujemo jedni druge s darovima, otvaramo darove, šalimo se na osnovu dobivenih darova “
Upitan kako se danas proslavlja jer živimo u vremenu, u kojem za praznike i porodicu teško nalazimo prostor, Goreta smatra da su mnoge obitelji su rasturene po svijetu.
-Imao sam priliku putovati jučer za Posavinu. Jednostavno, ne možete proći. Skoro gužve i ljudi su izvan zemlje rade. Mnogi nisu mogli doći. Obitelji su skroz po svijetu po Europi i nemaju svi priliku biti zajedno. Nemaju svi priliku slaviti blagdan u krugu obitelji, što je tako i vrijeme tempo.”
Da li imaju neki posebni običaji koji se vezuju za Božić, a dolaze i iz vašeg mjesta?
“Razlike su više na kulinarskoj strani, žici na hrani, na nekim takvim sitnim postupcima. Uglavnom, Božić se, ustvari ne slavi samo jedan dan. To je traje četiri tjedna priprema takozvanog došašća ili Advent, kako bi prije dolazak četiri nedjelje da se slavi, pali se svake nedjelje jedna svijeća. Prva svijeća je nada, druga mir, treća radost četvrta je ljubav, a nakon četiri svijeće, znači nakon nekoliko dana dolazi Božić, odnosno dolazi zadnji dan priprema čekanja. To je Badnjaak, a na taj Badnjaak zavisno kako gdje. U Posavini djeca ustaju rano, ujutro što ranije da bi prvi bili kod nekih svojih bliskih rođaka, kumova prijatelja, jer ako su prvi, onda bude to najbolji dan. I onda djeca ustaju vrlo rano i odu častiti Badnjak. Badnjaak Adama i Evu. Danas je i ovo uobičajeno da je Badnjaak i sveti Adam i Eva spomendan, a znači djeca su dobivala darove od svojih najbližih. Nakon toga se dolazi kući na posni doručak, obavezno nemasni i ne jede se ništa životinjskog porijekla. Najčešće se u Posavini kuha se,naravno riječana riba s rijeke iz malog jezera. To je fiš paprika pržena, riba, kuhana riba, pečenog mesa,”pojasnio je Goreta.