Džemil Hajrić: Kontrola i sigurnost hrane usklađena s europskim standardima

Gost emisije Biznis bio je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH. Razgovarali smo, između ostalog i o tome kakvu hranu jedemo.

-Prije svega ja bih istakao da u BiH postoji zakonodavni okvir koji je usklađen sa onim u Europskoj uniji što znači da se postupa na isti ili sličan način kao i u zemljama EU, što je velika stvar i veliki napredak koji je ostvaren u BiH. Kako bi sublimirali, uvijek želim da naglasim da u BiH populacija konzumira nešto što se provjerava i kontroliše i što je pod stalnim nadzorom, bilo da se radi o hrani koja se uvozi u BiH ili se iz nje izvodi – istakao je Hajrić.

Razgovarali smo i o tome kako se hrana kontroliše.

-Svi oni koji proizvode hranu, dakle subjekti u poslovanju s hranom prije same mogućnosti da se time uopće bave moraju proći određene registracije ili odobravanja ukoliko se radi o hrani životinjskog porijekla od strane nadležnih organa. To znači da se i prije samog početka proizvodnje ili prerade određene hrane, nadležni organi provjere da li su ispunjeni svi tehnički ili higijenski uslovi i da li taj subjekat dozvoljava ono što je definisano legislativom. To znači da ga kvalifikuje da bude registrovan ili odobren za proizvodnju hrane. Naravno u svim sljedećim koracima, subjekat u poslovanju s hranom je shodno Zakonu o hrani koji je identičan općem, okvirnom Zakonu o hrani EU prebacio je fokus odgovornosti na samog proizvođača. Znači onaj ko proizvodi hranu, bilo da se radi o primarnom proizvođaču, prerađivaču ili onome ko stavlja na tržište mora da ispoštuje ili ispuni sve ono što se od njega zahtjeva i njegova je odgovornost da proizvede hranu koja je zdravstveno ispravna i koja je sigurna za konzumaciju – poručuje Džemil Hajrić.

-Poručio bih građanima da ono što oni mogu učine, a što jako dobro i čine u BiH na osnovu naših iskustava jeste sama deklaracija, izgled proizvoda i ono što piše na toj deklaraciji proizvoda, da vode računa o rokovima upotrebe, kao i ukoliko su alergični na neke stvari, da li je to naglašeno na samim deklaracijama jer i u tom segmentu postoji Pravilnik o pružanju informacija potrošačima koji je jasno definisao kako treba da izgleda deklaracija, da bude pristupačna, čitljiva, jednostavna za razumijevanje od strane potrošača kako bi se zaštitili – zaključuje Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.