Danas se obilježava Svjetski dan hrane.
Povodom toga, gost Sarajevskog jutra bio je Benjamin Čaušević, ispred Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.
“Svjesni smo da se dešavaju klimatske promjene. Samim tim i mi se moramo prilagoditi tim promjenama. Država koja sama sebi ne proizvodi hranu osuđena je na propast. U BiH i dalje jedemo kvalitetnu hranu. Ono što zabrinjava da je smanjen stočni fond. Sve manje ima poljoprivrednih proizvođača koji se bave biljnom proizvodnjom ili ratarstvom. Domaća hrana je najbolja”, rekao je Čaušević.
Čaušević ističe da nije samo bitno proizvoditi hranu, već da je i nutritvno vrijedna.
“Trebaju se poštovati preporuke nutricionista. Moramo i smanjiti bacanje hrane, tako što ćemo planski konzumirati hranu u svojim domaćinstvima. Sami proizvodači kada imaju veću količinu hrane u odnosu na ono što konzumenti mogu potrošiti, lijepo bi bilo da se donira ta hrana. U BiH smo oslobođeni PDV-a kada doniramo hranu. To je jedan od koraka koji je urađen”, istakao je Čaušević.
I dvije godine nakon oslobađanja donirane hrane od plaćanja PDV-a možemo reći da hrane u Bosni i Hercegovini ima dovoljno, ali da ona još uvijek ne dolazi do onih kojima je najpotrebnija. Kakva je onda razlika danas u odnosu na period prije izmjena Zakona o PDV-u? Razlika je u tome što danas pravni okvir podržava da kompanije hranu koja je sigurna za upotrebu, a ne može više biti na policama prodajnih centara, doniraju udruženjima i javnim kuhinjama koje brinu o našim najugroženijim sugrađankama i sugrađanima.
Opširnije pogledajte u nastavku:
