BiH ima potencijala za proizvodnju i plasman zdrave hrane

Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se i kako bi se ukazalo na brojne prednosti sigurne i zdrave hrane. Prema posljednjim podacima, svaki deseti stanovnik Zemlje imao je ili ima problema sa kvalitetom i zdravljem hrane, odnosno se razbolio usljed konzumiranja nesigurne ili kontaminirane hrane.

„Nedovoljno se daje pažnja sigurnosti hrane jer vi možete imati hrane u ogromnim količinama, međutim, ako ona nije sigurna ona veće posljedice po zdravlje čovjeka može ostavljati, a nije to ni zvanična brojka koliko se ljudi razboli, jer dosta ljudi ne prijavi bolest koja je nastala ne zdravom hranom, odnosno nesigurnom hranom, kazao je  Benjamin Čaušević“, Institut za zdravlje i sigurnost hrane .

Sigurnost hrane je obaveza svih nas, od potrošača do vlasti, ističe Čaušević te dodaje da BiH ima potencijala za uzgoj, obradu, preradu i izvoz zdrave hrane.

„Što se tiče same proizvodnje hrane, BiH je svršen teren, od samog uzgoja, biljne proizvodnje do stočne, jednostavno pogodan smo teren. Imamo dosta čistih voda. Zemlja je, da tako kažem, odmorna jer mi nismo imali tu intenzivnu proizvodnju kao druge zemlje“, rekao je Čaušević.

Građani BiH, kažu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, jedu zdravu i zdravstveno ispravnu hranu.

Iz kantonalne uprave za inspekcijske polove apeluju na građane da, u koliko primjete bilo kakve nepravilnosti, kada je riječ o ispravnosti hrane koju kupuju sve prijave nadležnim inspekcijama, jer su i oni dio lanca odgovornih.

Lejla Lipa, TVSA