online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Mastalić-Košuta za TVSA: Porazna činjenica je da je samo četvero agresora osuđeno za zločine

Gošća Sarajevske špice bila je dr. historijskih nauka Zilha Mastalić-Košuta.

Govorila je o ubijanju naših građana u ratu koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Neprijatelj nije prezao ni od ubijanja djece u školama, u igri, porodilištu , u redu za hljeb.

-U Sarajevu su svakodno činjeni zločini nad stanovništvom, bili su sistematski. Moramo spomenuti snajpersko djelovanje, koje je vršeno nad našim stanovnicima. Fosforne granate su također bile svakodnevnica. Ne treba zaboraviti ni martovske i aprilske žrtve, ali jedan od najvećih zločina bio je zločin u redu za hljeb u Ulici Vase Miskina. Tada su ubijena 24 sugrađana, među kojima su i djeca. Dan ranije granatirano je i porodilište – kazala je Mastalić-Košuta za TVSA.

-6 maja 1993. godine Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, proglasilo je Sarajevo sigurnom zonom, ali to nije zaustavilo agresora da terorizira stanovnike našeg grada. Odmah 1. juna na bajramskom turniru, kada je bilo primirje, građani su odlučili organizovati ga, tada je ubijeno 15 civila, od kojih je petero djece – istakla je naša sagovornica.

Stanovnici Sarajeva su konstantno bili izloženi sistematskom i neselektivnom granatiranju s ciljem da se ubije što više civila.

-Kako je agresija odmicala, počinjali su sve intenzivniji napadi i korištenje zabranjenog, hemijskog oružja, pa u vrijeme Dragomira Miloševića koriste se fosforne granate – govori dr. Mastalić-Košuta.

Istakla je da je porazna činjenica da je samo četvero agresora osuđeno za zločine.

-Stanislav Galić osuđen je po komandnoj odgovornosti i dobio je doživotnu kaznu. Dragomiru Miloševiću je kazna smanjena na 29 godina. Karadžić i Mladić su također osuđeni za teroriziranje Sarajeva, ali to je premalo ljudi. Gdje su niži vojni slojevi, poput komandanata brigada, također, nijedan snajperista nije osuđen za zločine u Sarajevu – kazala je dr. Zilha Mastalić-Košuta.

Čitavo gostovanje u emisiji Sarajevska špica pogledajte u videu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia