online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole i novinarka TVSA otputovali u Strasbourg

Program Euroscola okuplja učenike iz čitave Europe u Strasbourgu kako bi stekli praktično iskustvo evropske parlamentarne demokratije.

Ovo je jedinstveni program u okviru kojeg Evropski parlament pruža učenicima priliku da raspravljaju, druže se i dožive kako izgleda radni dan zastupnika u Europskom parlamentu.

Program Euroscola u Strasbourgu okuplja učenike u dobi od 14 godina iz svih 27 država članica EU-a, zemalja kandidatkinja i bivših država članica kako bi raspravljali, zauzimali strane, pregovarali, mijenjali, glasali i na kraju usvajali rezolucije o stvarnim evropskim pitanjima. Učenici dobijaju priliku upoznati se s načinom rada evropskih institucija, razgovarati o demokraciji, temeljnim pravima, europskim vrijednostima, te izraziti svoje osobno mišljenje o odlukama koje se donose na razini Evropske unije. Po prvi put jedna škola iz Bosne i Hercegovine dobila je poziv da učestvuje u ovom Programu.

U srijedu su učenici, profesori i direktorica Srednje Ugostiteljsko – turističke škole Sarajevo i novinarka TVSA, Elma Kapidžić, otputovali i sretno stigli na svoje odredište kako bi 16.11.2023. tokom cijelog dana boravili u sjedištu Evropskog parlamenta u Francuskoj.

Inače, Strazbur je po veličini sedmi grad u Francuskoj i jedini grad u svijetu, čiji je centar UNESCO proglasio svjetskom baštinom 1988. godine. Također, je jedan od rijetkih gradova, zajedno sa Ženevom i New Yorkom u kome se nalaze sjedišta međunarodnih organizacija, a da nije glavni grad neke države. U Strazburu se nalazi sjedište Vijeća Europe, Evropski sud za ljudska prava i Evropski parlament, koji zasjeda i u Bruxellesu.

5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia