online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Femicid je ubistvo iz mržnje, a ne “tragični kraj jedne ljubavi”

Dženaza Emiri Maslan, koju je svirepo ubio njen nevjenčani suprug Anel Bećirović, bit će obavljena sutra na mezarju Kolijevke kod Goražda. Zbog ovog ubistva u Sarajevu, ali i drugih 14 u posljednje dvije godine u BiH, Komisija za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održala je konferenciju za novinare s koje je apelirano na nužne i hitne korake. Istaknut je značaj izmjena Krivičnog te Zakona protiv nasilja u porodici. Upućene su i poruke kako je femicid postao praksa, a ne incident, te da svjedočimo pandemiji ovog zločina.

Iz Gender centra tvrde – zakoni su tu, ali upitno je kako se implementiraju. Upozorili su – svjedočimo pandemiji femicida.

U BiH femicid nije klasificiran u Krivičnom zakonu, ali postoji teško djelo ubistva i ubistvo iz mržnje, na osnovu čega se može presuditi i do 40 godina zatvora. Femicid je po definiciji ubistvo iz mržnje a ne ‘tragični kraj jedne ljubavi’, istakla je Dženana Alađuz, direktorica Fondacije Infohause. Mora postojati shvatanje da nasilje nije privatna stvar, poručila je.

Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava BiH smatra da se trebaju uraditi izmjene Zakona protiv nasilja u porodici, te izmjene Krivičnog zakona BiH, ali to podrazumijeva odnosno treba osigurati i zaštitu novinara, medicinskih i socijalnih radnika, ali izmijeniti i procesni zakon.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia