online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2023”: Izložba Belme Ćuzović u Vijećnici o Tunelu spasa

U okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023“, a povodom obilježavanja 30 godina od prokopavanja i puštanja u funkciju Tunela spasa, sinoć je u Vijećnici održana Svečana akademija i otvorena izložba autorice Belme Ćuzović pod naslovom Transformacija: Od zemlje do spasa, od spasa do memorije – Spomenički kompleks Tunel D-B.

Ćuzović kroz svoju izložbu na jedinstven način prikazuje putovanje od zemlje do spasa, zatim do memorije kroz Spomenički kompleks Tunel D-B.

Direktor JU Fond memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić obratio se prisutnima i govorio o ulozi i aktivnostima ove ustanove, uključujući i njenu muzejsku djelatnost, koja se odnosi na Tunel spasa.

Govoreći o značaju tunela za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, Kulanić je kazao da je Tunel spasa u velikoj mjeri omogućio opstanak glavnog grada BiH.

“Tunel spasa je arhitektonsko i inžinjersko – građevinsko čudo bosanskog čovjeka”, kazao je Kulanić te je dodao da je Tunel spasa važno memorijalno mjesto, na kojem se uči za budućnost.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da svaki pomen Tunela spasa izaziva posebne emocije, posebno kod branilaca grada i države, za koje je bio od iznimne važnosti. Osmanović je rekao da je preživljavanje Sarajeva najveća pobjeda nad agresorom koji je gađao sve mete u gradu tokom opsade.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia