online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikat KS uputio inicijativu za ukidanje eksterne mature

Dugi niz godina u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo realizira se eksterna matura. Samim uvodenjem eksteme mature unijele su se velike promjene za učenike, roditelje i nastavnike. Vjerovalo se da će eksterna matura biti korektor uspjeha. Takoder, smatralo se i vjerovalo da će eksterna matura biti uvedena na nivou države. Od svega je ostalo samo vjerovanje, navodi se u saopćenju Sindikata osnovnog obrazovanja KS. Naglašavaju kako eksterna matura nije uvedena na nivou države, nego jeostala i zaživjela samo u Kantonu Sarajevo. Postavlja se opravdano pitanje zašto?

Ovom inicijativom želimo da naglasimo da nismo protiv učenja, već suprotno, ali smatramo da eksterna matura ne može biti mjerodavna za upis u srednju školu. Nemojte da djecu i pored redovnih školskih obaveza dodatno stresiramo eksternom maturom. Sugerišemo da razmislite o tzv. Njemačkom sistemu u kojem se djeca usmjeravaju odnosno preusmjeravaju u srednje škole koje odgovaraju njihovim kompetencijama, ističu iz Sindikata u obrazloženju inicijative za ukidanje eksterne mature u KS.

Podsjećamo, inicijativa je stigla dan nakon što su zastupnici u Tuzlanskom kantonu jednoglasno usvojili ukidanje eksterne mature u ovom kantonu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia