online slots game malaysia
SvijetVijesti

Stoltenberg: Švedsko članstvo u NATO-u moguće do samita 12. jula, ali ne mogu garantovati

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je članstvo Švedske u NATO-u moguće do samita vojnog saveza koji će biti održan 11. i 12. jula, ali da to ne može garantovati, javlja Anadolija.

Stoltenberg je odgovarao na pitanja novinara uoči sastanka ministara odbrane NATO-a koji se održava u sjedištu alijanse u Briselu.

Upitan o mogućnosti članstva Švedske u NATO-u do samita u Vilniusu, Stoltenberg je rekao da je jučer u Ankari održan sastanak Stalnog zajedničkog mehanizma Turkiye, Švedske i Finske te da je protekao u konstruktivnom okruženju.

Stoltenberg je podsjetio da je Švedska ispunila svoje obaveze u okviru trilaterlanog memoranduma dogovorenog na prošlogodišnjem samitu u Madridu.

“Turkiye ima legitimne sigurnosne brige. Nijednom savezniku terorizam nije više naštetio od Tukiye”, naglasio je Stoltenberg, pa nastavio u vezi s članstvom Švedske:

“Članstvo Švedske je moguće do samita u Vilniusu, ali to ne mogu garantovati. Radimo na tome da osiguramo da učešće Švedske bude moguće što je prije moguće. Drago mi je iskoristiti ovu priliku da se sastanem s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i sazovem stalni mehanizam ove sedmice.”

Upitan o prošlosedmičnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama i hoće li mu mandat biti produžen, Stoltenberg je rekao da su tokom susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu razgovarali o predstojećem Samitu NATO-a.

“O tome ko će me zamijeniti odlučuje 31 NATO saveznik. Ja sam odgovoran za sve odluke NATO-a osim za jednu, a to je kakva će biti moja budućnost. O tome odlučuje 31 saveznik”, poručio je Stoltenberg.

Na podpitanje želi li da se produži njegov mandat, Stoltenberg je rekao:

“Nemam namjeru tražiti produženje svog mandata.”

Dugo se priča o tome ko će zamijeniti Stoltenberga, čiji mandat ističe u oktobru 2023. godine. Iako se za ovu funkciju spominju mnoga imena, navodi se da je u prvi plan izašlo ime danske premijerke Mette Frederiksen, kao i da se povećava mogućnost ponovnog produženja Stoltenbergovog mandata.

Bivši norveški premijer Stoltenberg imenovan je generalnim sekretarom NATO-a 2014. godine, a mandat mu je produžavan tri puta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia