online slots game malaysia
Vijesti

Efendić nakon Schmidtove odluke: Imamo oktroisan Ustav, kako bismo imali oktroisanu vladu

Večerašnja tema emisije Polis je bila ona koja je danas aktuelna i očekivana, a to su odluke Christiana Schmidta kada je riječ o formiranju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Gosti su bili Adnan Efendić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Petar Galić, zastupnik Hrvatskog nacionalnog pomaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Efendić je na samom početku rekao kako nije očekivao ovakvu odluku Visokog predstavnika.

Danas imamo oktroisanje Ustava, kako bismo imali i oktroisanu vladu“, rekao je Efendić, kao komentar na odluku Visokog predstavnika.

Gospodin Galić kaže da nije analizirao odluku, ali ono što je sigurno jeste da se radi o privremenoj odluci.

Niti jedno nametanje nije dobro, mi smo ih do sada imali sto i nešto, od toga je bilo bar u 90% na štetu Hrvata. Smatram da se moramo okrenuti budućnosti i moramo razgovarati. Sutra očekujem izglasavanje federalne vlade“, rekao je Galić.

U kontekstu izlazka NES-a i SBiH iz vladajuće koalicije, Efendić je rekao sljede:

Predstavnici stranaka SBiH i NES su na samom početku(dok je postojala Osmorka) konstatovali nekoliko principa koji ukoliko se ne ispune, oni neće biti dio parlamentarne većine. Primjer principa je bio programska vlada, a onda smo imali prije par dana saopštenje, da taj program nikada nije potpisao HDZ. Drugi princip je bio da neće prihvatiti odluke privremenog karaktera. To je ono što je opredijelilo te dvije stranke. On su od početke rekle kako će se ponašati i ja pozdravljam taj njihov stav i patriotski odnos. Ovo što je sada na sceni nas dovodi u pravnu neizvjesnost“, kaže Efendić.

Uveden je zaštitni mehanizam koji omogućava članovima rukovodstva Federacije moći povući veto na imneovanje vlade uz potvrdu jednog od klubova Doma naroda, koji će na snagu stupiti samo ukoliko Parlament ne postignu dogovor oko ustavnih amandamana u roku od godinu dana. Da li ovo može shvatiti kao pokušaj da se pomire suprotstavljeni stavovi političara u Federaciji.

Galić kaže da bi on ovo protumačio kao upozorenje koje ima rok godinu dana.

Treba se okrenuti problemima koji tište građane ove zemlje. Ovo je upozorenje međunarodne zajednice da učine ovu državu funkcionalnom“, kaže Galić.

Cijelu emisiju pogledajte na YT kanalu Televizije Sarajevo:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia