online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Predstavnički dom usvojio zaključke i deklaraciju u vezi imenovanja Vlade FBiH

Nakon cjelodnevnog zasjedanja i burnih rasprava Predstavnički dom federalnog Parlamenta primio je k znanju Informaciju o odluci za imenovanje Valde FBiH za koju saglasnost nije dao potpredsjednik Federacije Refik Lendo. Usvojen je zaključak Stranke za BiH i NES-a kojim se zadužuje Ustavna komisija da u roku od 15 dana inicira usklađivanje, izmjenu ili dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade. Zastupnici su usvojili i zaključak parlamentarne većine u kojem se traži hitno iznalaženje rješenja za formiranje nove Vlade.

Prema prvom zaključku, Predstavnički dom je konstatovao da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, nije u potpunosti završen proces imenovanja Vlade FBiH kako to nalažu odredbe entitetskog ustava, odnosno nije data saglasnost na Odluku o imenovanju Vlade kako to predviđaju rokovi propisani Ustavom.

Drugim usvojenim zaključkom poslanici su izrazili opredjeljenje da se što prije formira nova Vlada i pozvali su sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za ovo pitanje da bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Sve to zaključili su imajući u vidu istaknuto mjesto koje imaju izbori prema Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH i uložene napore međunarodne zajednice da bi se osigurala provedba rezultata izbora održanih 2. oktobra prošle godine, a uvažavajući činjenicu da sadašnja Vlada, kako je navedeno, radi godinama u tehničkom mandatu i nije u mogućnosti provoditi reformske procese.

Ova dva zaključka usvojena su na prijedlog poslanika koji dolaze iz stranaka HDZ BiH, SDP BiH, Naša stranka, Narod i pravda, Narodni evropski savez, Pokret demokratske akcije i Bh.inicijativa-Kasumović Fuad.

Glasalo se i o deklaraciji SDA o neprihvatanju odluka OHR-a s ciljem izmjena Ustava FBiH. Deklaracija je dobila podršku u Predstavničkom domu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia