online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ Predstavljeni rezultati projekta “Zagovaranje za ženska prava”

Više od 30 braniteljica ženskih prava iz 10 nevladinih organizacija širom Bosne i Hercegovine postale su pokretačice pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama tokom dvogodišnjeg trajanja projekta “Zagovaranje za ženska prava”. Na današnjoj pres-konferenciji predstavljeni su rezultati projekta koji su implementirale Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje uz finansijsku podršku Evropske unije.

Dvije godine radilo se na jačanju kapaciteta 50 braniteljica ženskih prava iz deset organizacija u deset općina. Cilje je bio da se doprinese promociji i poštovanju ženskih prava te iskorjenjivanju diskriminacije žena s posebnim fokusom na žene iz marginaliziranih i manjinskih grupa.

VEDRANA FRAŠTO, FONDACIJA “CURE”, SARAJEVO
00:43-01:01
“Preko 30 braniteljki ženskih prava iz deset nevladinih organizacija su postale pokretačice pozitivnih društvenih promjena, ojačani sui m kapaciteti za lobiranje i zagovaranje kroz 15 različitih treninga koje smo organizovale u sklopu projekta” navodi Vedrana Frašto iz foondacije “CURE”, Sarajevo.

Program je realiziran zahvaljujući podršci Evropske unije.
Gianluca Vannini, Šef Sekcije operacija Socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranična saradnja u delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, navodi: Mnoge žene širom svijeta, a BiH nije izuzetak, još uvijek se suočavaju s izazovima, prijetnjama, nejednakostima. Posebno zabrinjava trend zanemarivanja seksističkog govora mržnje, posebno na internetu, ali i u javnosti.

Iz tuzlanskog Udruženja “Ženska vizija” iz Tuzle, koje je bilo dio projekta, istakli su da su žene iz te lokalne zajednice uspjele osigurati da žene s invaliditetom imaju specijaliziran ginekološki stol u Domu zdravlja Tuzla.

U našoj sredini rijetko se govori o ženskim pravima, ali djelovanjem ovih udruženja ta situacija se polako mijenja, istakle su naše sagovornice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia