online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Bit će podignuto Spomen-obilježje civilnim žrtvama zločina opsade Sarajeva 1992.-1996.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o podizanju Spomen-obilježja civilnim žrtvama zločina opsade Sarajeva 1992.-1996., u ulici Hamze Hume na Skenderiji.

To jedinstveno spomen-obilježje simbolizirat će trajnu posvećenost očuvanju istine o teškim godinama opsade Sarajeva te će imati i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj.

Sastavni dio Odluke je i  idejno rješenje spomenika. Rad autora Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola „Sarajevska ruža”.

Usvojena je i Odluka o imenovanju Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2025. godini koji čine članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva te istaknuti javni djelatnici, profesori  – Jasmina Selimović, Amela Mustafić, Ifet Mahmutović, Hadžan Konjo, Igor Baroš i Kenan Kestendžić. 

Usvojena je dopunjena Odluka o obnovi fasada u obuhvatu historijskog urbanog krajolika, obnova „Despića kuće“  koja je proglašena za nacionalni spomenik i koja je u funkciji depadansa muzeja.

Između ostalog, data je saglasnost gradonačelnici Sarajeva za zaključivanje sporazuma o realizaciji  i finansiranju projekta rekonstrukcije Tvrđave Bistrik na Trebeviću kao dio Astronomske opservatorije Trebević za 2025. godinu, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

Vijećnici su zaključkom u javnu raspravu uputili Nacrt Programa rada Gradskog vijeća za 2025. godinu, te Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2025. godinu, kao i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2025. godinu.

Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su razmotrili i usvojili Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, a primljena je k znanju i Informacija o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia