online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBIH za stanovnike poplavljenih područja

Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je preporuke za stanovnike poplavljenih područja, a koje se odnose na upotrebu vode, hrane, sanitaciju uginulih životinja, te preporuke u slučaju pojave simptoma zaraznih oboljenja.

Preporuke za vode:

– Zbog opasnosti od zaraznih bolesti isključivo koristite vodu za piće iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema ili originalnu flaširanu vodu.

– Zbog mogućnosti onečišćenja, NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara) sve dok se poplavna voda ne povuče i ne provedu mjere dezinfekcije istih.

– Lokalna samouprava i komunalna preduzeća su nadležna za uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili flaširana voda), a provođenje nadzora nad istom je u nadležnosti sanitarne inspekcije i zavoda za javno zdravstvo.

– Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, prije upotrebe za pripremu hrane ili pića, vodu je potrebno obavezno prokuhati.

– Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.

Preporuke za hranu:

  • Hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom, kao i svu kvarljivu hranu koja je stajala duže od 4 sata van frižidera baciti! Voće i povrće sa naplavnih područja ne jesti!
  • Sav pribor za jelo i kuhanje, radne površine potrebno je temeljito oprati deterdžentom i toplom vodom.

Preporuke za ličnu higijenu:

  • Perite ruke uz upotrebu sapuna, posebno nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom, prije i poslije jela i prije poslije upotrebe toaleta.
  • Pobrinite se da djeca redovno i pravilno peru ruke.
  • Ako voda nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije se upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.

Preporuke za objekte koji su bili pod vodom:

  • Očistite i dezinficirajte svaki predmet koji je bio u dodiru sa poplavom. Zagađene predmete i materijale, koji se ne mogu očistiti i dezinficirati, potrebno je baciti.
  • Držite se što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijavite elektrodistribuciji.
  • Prijavite eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave..
  • Tražite od komunalnih preduzeća usluge čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacijskog sistema.
  • Zbog mogućnosti miješanja sa kanalizacijskom vodom obavezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom, uz obavezno korištenje gumenih rukavica) i dezinficiranje zidova i podova prostorija u koje je dospjela voda za vrijeme poplave.

Preporuke za sanitaciju uginulih životinja:

  • Na kontaminiranim terenima kao što su stočne pijace, farme, štale privatnih domaćinstava, uključujući i transportna sredstava za prikupljanje uginulih životinja, posebno je važno provođenje sanitarno-higijenskih, sanitarno-tehničkih i drugih mjera. Sama sanacija podrazumijeva tretman dezinfekcionim sredstvima lokacija sa kojih su uklonjeni leševi uginulih životinja i prostora na kojima je došlo do izlivanja kanalizacije. Uklanjanje uginulih životinja provodi se u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

Preporuke u slučaju pojave simptoma zaraznih oboljenja:

  • Simptomi zaraznih oboljenja su: povišena tjelesna temperature, slabost i malaksalost, bolovi u trbuhu, nadutost, proliv, osip, povraćanje, taman urin te žutilo bjeloočnica u slučaju žutice.
  • U slučaju pojave simptoma obavezno se javiti ljekaru.
  • Otvorene rane se moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija.
0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia