online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Hadžiabdić: CIK je u stalnoj komunikaciji sa općinskim komisijama, pratimo razvoj situacije

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da je CIK u stalnoj komunikaciji s općinskim i gradskim izbornim komisijama i da se prati situacija u poplavljenim područjima.

– Svima je poznato da trenutno imamo ozbiljnu vanrednu situaciju izazvanu poplavama u nekoliko gradova i općina. Stanje je najozbiljnije u Jablanici, ali i u Konjicu, Fojnici i Mostaru. Ako izbore ne bude moguće provesti, onda se oni odgađaju i u pravilu se provode u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana, od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima – navela je Hadžiabdić.

Napomenula je da će se o svemu donositi posebne odluke u stalnoj komunikaciji sa općinskim i gradskim komisijama, te da ova situacija zahtijeva puno detaljnih procjena.

Hadžiabdić je dodala da se 6. oktobra, na dan izbora, sva biračka mjesta otvaraju u sedam sati i da će biti otvorena do 19.00 sati.

– Međutim, već danas, 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa sve do njihovog zatvaranja, zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mjenja u vezi sa glasanjem i izborima. Također, sutra 5. oktobra u 7 sati pa sve do zatvaranje biračkih mjesta traje izborna šutnja – dodala je Hadžiabdić.

U tom periodu, kako je dodala, političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvim aktivnostima koje se odnose na političku izbornu kampanju.

Hadžiabdić je navela da je uspostvaljen glavni centar za brojanje u Sarajevu koji je danas i zvanično počeo sa radom i da se trenutno u glavnom u centru radi predverifikacija glasačkih paketa pristiglih putem pošte.

– Do sada je stiglo oko 26.000 pošiljki iz inostranstva. Proces brojanja počinje tek u ponedeljak nakon što iz opština, odnosno gradova, dobijemo izborni materijal – dodala je Hadžiabdić.

U proteklom periodu je, prema njenim riječima, pristiglo 1.940 podnesaka u vidu prigovora i žalbi, koji se u najvećem broju odnose na preuranjenu kampanju, plaćeno političko oglošavanje, upis birača iz inostranstva, prigovore na imenovanje predsjednika i zamjenika biračkih odbora, ali i na govor mržnje, zlopotrebu resursa i zlopotrebu djece.

Hadžiabdić je rekla da su dosad izrekli 116 novčanih sankcija u ukupnom iznosu od 655.500 KM i da je  još 480 predmeta trenutno u radu.

– Birače pozivam da u što većem broju izađu na izbore i da svojom voljom doprinesu izboru lokalnih vlasti – istakla je Hadžiabdić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia