online slots game malaysia
Vijesti

FOTO/VIDEO Pri kraju radovi na arheološkom parku

Nakon što je krajem februara ove godine najavljena  izgradnja arheološkog parka u centru Sarajeva, na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, na mjestu gdje se nekada nalazila Kalin hadži Alijina džamija, radove je obišao premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. Kako su naveli, šef gradilišta obećao je da će radovi biti potpuno završeni za dvadesetak dana, kada će park i zvanično biti otvoren.

“Tokom restauracije susretali smo se s mnoštvom izazova, ali ovaj dugogodišnji zapušteni prostor u samom centru grada konačno vraćamo građanima i svim gostima Kantona Sarajevo“, istakao je premijer Uk.

Projektom su obuhvaćene faze restauriranja i konzerviranja pronađenih ostataka džamije, mekteba, stambenog objekta i harema, kao i faza pejzažne arhitekture i iluminacije.

Podsjećamo, u periodu od 1535. do 1947. godine, na ovom mjestu se nalazila Kalin hadži Alijina džamija. Harem džamije imao je dva ulaza, a uz džamiju je postojao i mekteb. U haremu se nalazila kamena česma s koritom, a ovdje su bili ukopani članovi poznatih sarajevskih porodica, uključujući kćerku osnivača džamije i braću Kulović.

Ulaganjima Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, ovaj prostor dobija novu dimenziju, vraćajući se svojoj bogatoj historiji i kulturnom značaju, poručili su iz ovih institucija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia