online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Mladi pripremaju kolektivnu tužbu zbog neisplaćenih subvencija

Mladi, koji su dobili subvencije za rješavanje stambenog pitanja, pripremaju kolektivnu tužbu jer im subvencije nisu isplaćene u cjelosti, poručeno je sa današnjeg protestnog okupljanja. Premijer ističe da će usvojena odluka o preraspodjeli sredstava biti realizovana dok resorni ministar ističe da će u narednom period biti izmijenjeni pojedini uslovi Javnog poziva za subvencioniranje mladih jer je analiza, koja je urađena u maju, pokazala da je u ranijim pozivima došlo do određenih zloupotreba.

“Obratićemo se ombudsmenima za ljudska prava, poslaćemo dopise svim ambasadama u BiH, a razmatra se i pokretanje tužbe. Ima tu više osnova za tužbu, bićete obavješteni”, rekao je Nermin Čaušević.

“Jeste da je budžet od 2017. godine pa do današnjeg dana uvećan za 100 posto, a subvencije za mlade su umanjene za 50 posto. Mi se pitamo gdje ide taj novac? Kakva je to politika prema mladima i kakva je to strategija prema mladima od trenutne vlasti?”, poručio je organizator protesta Ahmed Konaković.

Konačna lista na kojoj je 1.142 mladih koji su dobili subvenciju za kupovinu stana ili kuće objavljena je krajem decembra prošle godine i predviđeni iznos je podijeljen između njih. Mladi su, iz ove grupe, prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom konkursu.

“Skupštinska inicijativa je usvojena od strane skupštinskih zastupnika, ista je dostavljena Vladi KS, odnosno resornom ministru Bojanu Bošnjaku. On je istina postupio po toj iniciajtivi i zatražio od članova Vlade i drugih ministara da se novac pronađe, dakle razlika od 5,5 miliona maraka i da ti ministri to prebace njemu, kako bi se postupilo po toj inicijativi. Međutim, do ovog trenutka, nisam upoznat da je i jedan ministar postupio po tome”, poručio je premijer KS Nihad Uk.

Onog trenutka kad se steknu uslovi, i ako se steknu, ona će biti ispunjena, ističe premijer i dodaje da nema rokova jer je riječ o javnom pozivu od prošle godine. Ministar Bošnjak ističe da je analiza, koja je urađena u maju, pokazala da je u ranijim pozivima došlo do određenih zloupotreba. Zbog toga će u narednom pozivu doći do izmjena kriterija.

“U tom nekom dijelu mi smo željeli da već u startu znamo koliki je to iznos novca koji će nam biti potreban da bi smo mogli  pokriti realne potrebe mladih za zadovoljavanje koje imaju kada je stambeno zbrinjavanje u pitanju. S tim u vezi, mi smo već od petog mjeseca vrlo aktivno radili na tome da pripremimo adekvatnu dokumentaciju da imamo već jasne izgrađene stavove i kriterijume što se tiče korisnika ovih sredstava”, rekao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak.

Olakšavajuća okolnost u ovom segmentu je najava ukidanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

“U cjelokupnoj politici stambenog zbrinjavanja, ovo je jedan ozbiljan stub, ja očekujem od resornog ministra Bošnjaka u narednim sedmicama da će biti pripremljene politike kantonalne i da ćemo krenuti sa implementacijom već od naredne godine da izbudžetiramo i krenemo u jednom sveobuhvatnom pravcu koji će biti u interesu svih građana KS”, rekao je premijer Uk.

U vremenu astronomskih cijena kvadrata stana, ovo bi svakako bila olakšica onima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Važno je naglasiti da se ovaj zakon odnosi isključivo na fizička lica, odnosno građane koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Pravna lica njime neće biti obuhvaćena. Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu znatno će smanjiti finansijski teret građanima, te olakšati pristup tržištu nekretnina.

Lejla Lipa

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia