online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Koalicija ‘Pod lupom’: Više od 70 posto građana u BiH smatra da izbori nisu slobodni i pošteni

Sedam od deset građana u BiH, tačnije njih 71,4 posto smatra da izbori nisu slobodni i pošteni. Ovaj podatak odražava duboko ukorijenjeno nepovjerenje građana u izborni proces kao i njihovo uvjerenje da izborne prevare nadjačaju stvarnu izbornu volju građana – rečeno je na konferenciji za medije koju je održala Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

O rezultatima ispitivanja govorili su projekt menadžer Dario Jovanović i koordinator za odnose sa javnošću i medijima Hasan Kamenjaković.

Osjećaj nepovjeranja građana u izborni proces dodatno je pojačan činjenicom da je skoro svaki četvrti građanin, prema rezultatima istraživanja, svjedočio kupovini glasova ili nekoj vrsti izborne prevare, navedeno je.

Kada je u pitanju unapređenje izbornog procesa, 83,4 posto podržava uvođenje novih tehnologija u izbore kao načina borbe protiv izbornih krađa.

– Podsjećamo, prethodno je čak 100.000 građana potpisalo peticiju Koalicije “Pod lupom” za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Ova podrška novim tehnologijama jasno ukazuje na to da bi potpuna implementacija novih tehnologija vratila izgubljeno povjerenje građana u izborni proces – kazao je ovom prilikom Jovanović.

Kad je riječ o predstojećim izborima, sedam od deset građana se izjasnilo da će glasati na Lokalnim izborima 2024. godine, s većim procentom u FBiH (73,7 posto), nego u RS (65,8 posto).

Ovogodišnji izbori bi, kako je rečeno, trebali koštati oko 40 miliona KM, što je više nego ranijih godina.

Istraživanje je provela Agencija za istraživanje javnog mnijenja Prism Research & Consulting d.o.o. Sarajevo. Korištena je metoda telefonskog istraživanja, a uzorak je obuhvatio 1000 ispitanika. Period istraživanja je bio od 1.  do 31. augusta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia