online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Čuvari glavnog grada naše domovine – hvala vam

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine 18. augusta 1992. godine donijelo je Odluku formiranju Prvog korpusa Armije republike Bosne i Hercegovine. A naredba o njegovom formiranju donesena je za nekoliko dana, 1. septembra. Upravo je ovo datum kada se obilježava godišnjica formiranja ove vojne jedinice.

U zoni odgovornosti Prvog korpusa bilo je Sarajevo, odnosno odbrana slobodnih teritorija prijeratnog područja grada, ali i dijelovi nekih okolnih opština. Tokom odbrane od agresora, a kasnije i oslobađanja okupiranih dijelova nezavisne države, pripadnici Korpusa bili su angažovani i u drugim mjestima napadnute zemlje kako bi pomogli svojim saborcima iz drugih korpusa.

Prvi komandat 1. korpusa bio je Mustafa Hajrulahović Talijan. Njega je zamijenio Vahidin Karavelić, a treći komandant je bio Nedžad Ajnadžić.

Iako na početku otpora slabo naoružani, otimanjem oružja i vojne opreme od agresora, a kasnije i sistemskim naoružavanjem pod zavjesom embarga, na značajni nivo su podignuti materijalno-tehnički kapaciteti Korpusa. Njegovi pripadnici odigrali su važnu ulogu u historiji jednog naroda i njegove domovine. Uspostavljene linije nisu u značajnoj mjeri pomjerane, odnosno glavni grad naše države nije pao u ruke agresoru.

Enver Šehović, Safet Hadžić i Safet Zajko posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata, 472 pripadnika odlikovano je priznanjem „Zlatni ljiljan“, a 19 boraca je dobilo priznanje „Srebreni štit“, dok je 29 pripadnika Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine odlikovalo najvišim državnim priznanjima. Od 16 brigada, koje su činile Korpus, tri su odlikovane priznanjem “slavna”, a četiri najvišim priznanjem “viteška”.

Zbog doprinosa odbrani Sarajeva i države, Prvom korpusu 2010. godine dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

6.585 pripadnika dalo je živote. Pri potpisivanju mira Korpus je imao oko 80.000 pripadnika. Šehidima i palim borcima, RVI, kao i preživjelim komandantima i borcima korpusa: veliko hvala.

Suad Karamustafić

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia