online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Prvi rezultati borbe protiv korupcije u porodilištima

Projekat borba protiv korupcije u porodilištima koji je pokrenulo udruženje Baby steps, a podržao USAID, poslednjih godina je dala pozitivne rezultate. Trenutno je u sistem za ocjenu i prijavu korupcije u porodilištima uključeno 12 porodilišta što predstavlja 70% poroda u BIH.

Sistem za ocjenu i prijavu korupcije u porodilištima, koji je implementiran u 4 porodilišta prije godinu i po, već daje vidljive  rezultate. Odnedavno ovaj sistem uveden je u još 8 porodilišta.

– Riječ je o sistemu da porodilja dobije jedan otpusni kod uz otpusno pismo kojim ona može pristupiti anketi i eventualno prijavi korupciju i druge nepravilnosti”, kazala je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja “Baby steps”

Nakon Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, univer. klin. centra RS, bolnice sv. Vračevi u Bijeljini, priključili su se:  Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubjankić Bihać, bolnica Srbija Istočno Sarajevo, Kant. bolnica dr. Safet Mujić Mostar, kant. bolnica Goražde, kant. bolnica Zenica i KCUS. Iako nema mogućnost koda, ovaj sistem je uveden i u Općoj bolnici Abdulah Nakaš. Bolnica Foča i sveučilišna bolnica Mostar odbile su saradnju, što ne znači da pacijentice ne mogu biti uključene u anketu. Cilj svega nije samo prijava korupcije nego i uvjeta općenito, ali i pohvala što omogućuje ocjenjivanje svakog porodilišta.

Ovo je tek početak, kažu iz udruženja. Nastavljaju pregovore sa svim porodilištima u BiH kako bi sve trudnice i majke imale ista prava na siguran i sretan porod.

5 3 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia