online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U Višegradu obilježena 32. godišnjica stravičnih zločina u Pionirskoj ulici

U organizaciji Udruženja “Žena žrtva rata” danas je u Višegradu obilježena 32. godišnjica stravičnih zločina u Pionirskoj ulici. Ispred kuće u kojoj je 14. juna 1992. godine zapaljeno više od 70 žena, djece i staraca proučen je jasin, a na ulazu u podrum u kojem se zločin desio položeno je cvijeće.

U “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, 14. juna, te nekoliko dana kasnije, 27. juna 1992. godine na Bikavcu u kući Mehe Aljića, živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime. Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ-u osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar, koji je 2021. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia