online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Mladi u KS dobit će finansijsku pomoć pri kupovini stanova

Skupština Kantona Sarajevo na  zadnjoj  održanoj sjednici usvojila je prijedlog da se rebalansom budžeta omogući mladima da dobiju subvenciju pri kupovini stana u iznosu od po 10.000 KM.

Podržana je Inicijativa kojom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da izdvoji blizu 5,5 miliona KM za isplatu razlike iznosa pojedinačne subvencije u visini od 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih iz 2023. godine.

Na ovu temu komentarisala je zastupnica u Skupštini KS Admela Hodžić u emisji Špica.

Odluka je donesena nakon što su mladi koji su se prijavili na konkurs prošle godine, umjesto ranijeg iznosa od 10.000 KM dobili samo 4.800 KM.

Napokon mladi koji su i protestvovali tako su izrazili svoje nezadovoljstvo su dobili ono što su smatrali da ih sljeduje. Dobit će 10 hiljada maraka kroz rebalans budžeta i otklonut će se diskriminacija koja je bila do sada?

Smatram da su s razlogom negodovali, da je na neki način napravljena diskriminacija. Javni poziv raspisan je takav kakav jeste sa izmjenjenim kriteijima za šta mladi nisu krivi. Postignut je standard u prošlim godinama, po javnim pozivima bio je 10 hiljada KM i ne vidimo razloga zašto maldi i prošle godine javnim pozivom ne bi dobili isti iznos sredstava. Razumijem i ministra i ministarstvo, jer neki negoduju zašto se ministar Bošnjak nije odmah odazvao, on je ovo stanje zatekao. On je najmanje kriv za promjenu, kriterije i za način raspodjele sredstava onoliko koliko je bilo“, kazala je Admela.

Oko 5.5 miliona KM će biti potrebno da se kroz rebalans budžeta osigura da bi se sva novčana sredstva isplatila?

Tako smo izračunali otprilike negdje 1030 mladih koji su ostvarili uslove na javnom pozivu dobili su određeni iznos i evo kolege u Skupštini KS su izrazile spremnost, želju i opredjeljenje da se ta disktriminacija ispravi i da krenemo u tom pravcu. Zastupnici svih političkih partija su dali podršku i nadam se da će svi jednako učestvovati da pomognu ministarstvu i ministru Bošnjaku da ispoštuje ovo isplati u drugoj polovini godine“, poručila je.

Opširnije gledajte u emisiji Špica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia