online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Oglasili se iz Ministarstva kulture i sporta KS zbog nezadovoljstva radnika Umjetničke galerije BiH

U vezi s nedavnim javno iskazanim nezadovoljstvom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i njihovog menadžmenta na temu nedostatka sredstava za plate i djelovanje ove ustanove Ministarstvo kulture i sporta KS ističe nekoliko važnih činjenica,  uz osvrt na spomenuti iskaz.

Iz ministarstva su kazali da su uposlenicima Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, po prvi put nakon više od 30 godina, od mjeseca maja do kraja 2024. godine, osigurana sredstva u iznosu od 1.000 KM za plate od Ministarstva kulture i sporta KS, uz dodatno plaćanje svih troškova koji proizilaze iz tih primanja.

“Izuzetnim naporima Ministarstva kulture i sporta KS, uposlenicima Umjetničke galerije BiH su obezbijeđene plate i doprinosi što je osnova za bilo kakve daljnje aktivnosti ove ustanove. Također, u mjesecu maju su izvršene uplate plata za uposlenike svih pet ustanova kulture Bosne i Hercegovine, koje su sufinansirane od Ministarstva kulture i sporta KS, a što je Zakonom o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač BiH, i jasno definisano. Sve ovo je zahtijevalo značajna ulaganja i angažman kako bi se očuvalo kulturno-historijsko naslijeđe zemlje. Ovo predstavlja i značajan korak naprijed u osiguranju stabilnosti i podrške za bosanskohercegovačke ustanove kulture, umjetnike i kulturne radnike”, navodi se u saopćenju.

Dodaju da Umjetnička galerija BiH kontinuirano ima obezbijeđena sredstva za svoje projekte i programe, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, te da je navedena ustanova dobila značajne grantove tokom proteklih godina, čime je omogućeno sprovođenje kulturnih aktivnosti i projekata.

Umjetnička galerija je od Ministarstva kulture i sporta KS, u prethodne četiri godine, dobila grant sredstva u slijedećim iznosima:

– 2021. godina 146.000 KM
– 2022. godina 146.000 KM
– 2023. godina 176.000 KM i
– 2024. godina 215.390 KM.

“Uprkos tome, izražavamo žaljenje što veliki broj umjetničkih djela, čak njih oko 7.000, koji se nalaze u depou Umjetničke galerije nisu izloženi publici. Mišljenja smo da je bilo potrebno raditi na pronalaženju efikasnih načina kako bi ova ustanova osigurala veću dostupnost naše bogate kulturne baštine posjetiocima”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Podsjećamo, Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH u intervjuu za medije kazao je da je u ovoj ustanovi situacija alarmantna, te da radnici nisu primili nijednu platu u ovoj godini, a nema novca ni da se plate režije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia