online slots game malaysia
SarajevoVijesti

‘Quo vadis, Balkan?’ U Sarajevu će biti održan veliki plenum o situaciji na Balkanu

Kuda ide Zapadni Balkan? Ovo ključno pitanje biće u fokusu Sarajevskog plenuma “Quo vadis, Balkan?”, koji počinje u četvrtak. Tim povodom razgovarali smo sa prof dr Validom Repovac Nikšić, prodekanesom za naučno-istraživački rad FPN-a.

Više od pedeset uglednih učesnika iz različitih sfera društvenog života okupit će se kako bi raspravljali o kritičnim pitanjima koja oblikuju budućnost ovog regiona.

“Imamo jednu krizu procesa demokratije, demokratizacije koji živimo 30 godina, koja, ja kažem nije nikada dovršena ni tranzicija ni demokratizacija. Mnogi procesi kod nas nisu dovršeni. Imali smo priliku vidjeti da proces pomirenja nije došao do uspješnog kraja. Svjedočimo jednom većem problemu a to nekoj autokratizaciji, nekom stvaranju novih hibridnih režima. To je nešto što se dešava u cijelom svijetu i Evropi, to nije nešto što je slučaj samo kod nas. Kod nas je problem što mi nismo imali nikad razvijen demokratski sistem. Problem se dešava u razvijenim demokratskim zemljama, one se suočavaju sa tim izazovima. Možete zamislit kad imate zemlje postkonfliktne, sa ne dovršenom tranzicijom ekonomskom, kulturalnom svakom drugom. Imate društveno dezintegraciju, koja nikad nije to društveno tkivo obnovila od raspada Jugoslavije”, kazala je Nikšić.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia