online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Završena izrada Pravilnika o uslovima za posebne prostorije za pušenje

Završena je izrada Pravilnika kojim se regulišu smjernice za ugostitelje vezane za provedbu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou FBiH.

Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH. Ugostitelji smatraju da su ove smjernice teško provodive te da će znatno uticati na njihovo poslovanje.

Ovim zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uređuju se mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Doktori smatraju da je implementacija ovog Zakona veliki doprinos javnom zdravlju.

Federalno ministarstvo zdravstva navodi da će vlasnici imati šest mjeseci da prilagode objekte u skladu sa donesenim Pravilnikom. S druge strane, iz Udruženja hotelijera ističu da nisu protiv provođenja Zakona, ali čekaju da Pravilnik bude zvanično objavljen.

Vlasnici ugostitelji objekata kažu da će Zakon i podzakonski akti izazvati burne reakcije ugostitelja i gostiju, te su mišljenja da odluka o zabrani pušenja u lokalima će biti teško izvodiva, također ističu da će se teško prilagoditi takvoj promjeni.

Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u FBiH na snagu je stupio 28. maja prošle godine te je dat rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu Pravilnika. Zakonom je također definisano da će se kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno, od dana stupanja na snagu podzakonskih akata. Važno je istaći da su predviđene i kazne koje se kreću od 2.000 do 5.000 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia