online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dani otvorenih vrata u CIK-u: Promocija novih tehnologija u izbornom procesu

Elektronska kontrola identiteta birača, te ubrzani proces prebrojavanja glasova značajno bi unaprijedio integritet izbornog procesa u BiH.

Automatska identifikacija birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, benefiti su koje nude nove tehnologije, kao i brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Glavnog centra za brojanje.

Nakon što se zatvori biračko mjesto, automatski se vrši transfer rezultata, ako imamo online vezu, ako nemamo, onda se prenosi do općinske izborne komisije – kazao je Ermin Kos, šef sektora za izbore i informacione tehnologije CIK-a.

U simulaciji glasanja, prvi se okušao potpredsjednik Federacije BiH, Refik Lendo, a svi prisutni mogli su sudjelovati i testirati cijeli proces kao na dan izbora.

Cilj današnje prezentacije je prikazati javnosti da su nove tehnologije dostupne, te da su, prema 14 prioriteta Evropske komisije, ključni dio reforme izbornog zakona, ali i da nije odgovornost CIK-a što se ne koriste na bh biralištima.  

Mi možemo samo inicirati, uticati na svijest, ali mi nismo donosioci oldluka, to mora Parlament istakao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Izmjene izbornog zakonodavstva trebale su se dogoditi koliko jučer, da bi mogle biti korištene na lokalnim izborima naredne godine, kažu iz CIKa.

Prilično je izvjesno da će na lokalnim izborima 2024. građani glasati tradiocionalno, no mladi koji su prisustvovali prezentaciji poručuju da je njihov glas važan kao i integritet samog procesa.

TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia