U Narodnom pozorištu Sarajevo upriličeno sjećanje na Slavku Pervana

Plesač, koreograf i baletni pedagog Slavko Pervan bio je umjetnik koji je svojim radom obilježio epohe baleta Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) – istaknuto je danas na skupu „Sjećanje na velikog Slavku Pervana“, upriličenom u NPS, na kome su umjetnici, kolege i svi oni koji vole baletnu umjetnost odali počast nedavno preminulom Pervanu.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić rekao je da je Pervan bio čovjek velike ljubavi i strasti prema baletu. Strast je, kako je dodao, onaj osnovni motiv koji je pokretač uz taj stvaralački impuls koji se ne da nikada zatomiti čak i onda kada su sve okolosti da umjetnost zašuti.

– Kakav je bio čovjek, koliko je bio poseban i koliko je na svojevrsni način bio i hrabar, ne samo u pomjeranju toga što su estetski parametri za svoju okolinu, nego i uopće u društvenom kontekstu, vidi se iz njegovog antologijskog koautorstva sa Kaćom Dorić kada su u Kamernom teatru 55 postavili antiratni mjuzikl Kosa – izdvojio je Mustafić.  

Dodao je da je Pervan bio čovjek dijaloga i da je volio razgovarati o pozorištu i predstavama, te da je uspio donijeti svoj spoj moderne i klasičnog baleta.  

Posebno se istakao koreografijama Hasanaginice i Satane, te Grozdaninog kikota. Bio je kreativni autor i koreograf sletova za Dan mladosti, 1984. je radio slet za otvaranje i zatvaranje 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a 1992. u opkoljenom gradu postavio je i režirao predstavu Kosa, Sarajevo – Anno Domini 1992. 

Govoreći o Pervanovoj karijeri, Adnan Džindo, uime Baleta NPS, rekao da je donio renesansu u sarajevski balet 60-ih i 70-ih godina gdje se počeo baviti avangardom koja tada baš nije bila uvriježena u Sarajevu i BiH. Podsjetio je da se Pervan bavio mega projektima kakvi su bili Dan mladosti i ZOI, te da je znao upravljati kriznim menadžmentom koji je bio jako prisutan u ratu što se pokazalo na avangardnoj ideji i realizaciji na mjuziklu Kosa.

– Slavko Pervan je, po meni, jedna od najznačajnijih ličnosti koja je pojavila u Narodnom pozorištu i koja je uradila stvari koje se vjerovatno neće moći ponoviti, jer konstelacija odnosa na Balkanu nije više takva. Moramo se zahvaliti i biti sretni što se jedan takav autor, umjetnik i intelektualac pojavio i djelovao na našoj sceni – dodao je Džindo.

Baletni plesač, koreograf i pedagog Slavko Pervan rodio se u Jajcu 23. jula 1936., a umro je u Sarajevu 4. augusta ove godine.