VIJESTI  _  Sarajevo
 

Ovogodišnji budžet manji za 100 miliona od prethodnog, pozicija za, opozicija protiv

„Dešavaju se da se gubitašima prebacuje 11 miliona maraka, kao što su Toplane, a oduzima se od socijale“, pojašnjava Kenan Ademović, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS

Slika - ovogodisnji_budzet_manji_za_100_miliona_od_prethodnog_pozicija_za_opozicija_protiv
Izvor slike:
TEKST

Zastupnici u Skupštini KS danas će, između ostalog, razmatrati Prijedlog budžeta. I dok pozicija smatra kako je riječ o budžetu baziranim na realnijm procjenama, iz opozicije tvrde kako je on nerealan, te da će posljedice najviše osjetiti određeni sektori. Predloženi budžet za ovu godinu iznosi blizu 740 miliona maraka.

Ovogodišnji budžet manji je za oko 100 miliona maraka u odnosu na prethodni. To je bila otežavajuća okolnost za Vladu u njegovom projiciranju. Ipak, u SDA smatraju kako je Prijedlog baziran na realnim procjenama.
„ Sigurno je da budžet ne zadovoljava potrebe građana. Uštede su se radile na svim nivoima“, rekao je za TVSA Elmedin Konaković, šef Kluba SDA u Skupštini KS.

Iz SDU-a ističu kako je sve ono što se radilo prethodnih 15 godina došlo na naplatu. Za njih je ovaj budžet samo preživljavanje, ali će ipak za njega glasati.
„To je jedan zid od kamena bez veziva. Izvučete jedan kamen i on se sruši. Ovaj budžet je prenapuhan za jedno 50 miliona“, dodaje Mujo Hošić, zastupnik u Skupštini KS (SDU).


Za razliku od pozicije, opozicija za budžet neće glasati. Kažu nema objektivnih razloga za to. Krive Vladu KS, jer, kako kažu, od socijale uzima novac.
„Dešavaju se da se gubitašima prebacuje 11 miliona maraka, kao što su Toplane, a oduzima se od socijale“, pojašnjava Kenan Ademović, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS.

Iz SDP tvrde kako su na prijedlog budžeta uložili amandmane. Ako oni budu usvojeni budžet će podržati. Ipak, ne vjeruju da će se to i desiti.
„Prilično nerealan budžet i u prihodovnoj i u rashodovnoj strani“, jasan je Nedžad Fazlija, šef Kluba SDP-a u Skupštini KS.


Mala budžetska izdvajanja najviše će osjetiti određeni sektori. Čak bi se i plate mogle dovesti u pitanje.

I pozicija i opozicija vjeruju kako će do polovine godine doći do rebalansa, samo se ne zna da li će on donijeti smanjenje ili povećanje budžeta.
Sve zavisi od finansijske situacije, ali i višeg nivoa vlasti, od kojeg se očekuje novac od MMF-a.

TVSA


 


Objavljeno: 27.03.2013 u 11:10.
Podijeli sa drugima